onsdag 10 april 2013

Mauthausen - 2013


Ett landskapsmässigt vackert ställe att besöka idag, men som förr har kantats av så mycket smärta, oro, sorg, ilska, mord, förtvivlan, uppgivenhet, frustration och hopplöshet och förnedring. Ondska i dess esse och smärta i varenda del i kroppen och en hunger som tär sönder människan.
Här nedan går min man på en väg som tusentals andra män under Andra världskriget har gått och jobbat tills de dog.
 
 
 
Vägen in genom porten...
 
 
 
Det fanns väldigt många olika baracker. En del inhyste bara kvinnor och en del bara män och andra var bara till för judar som dödades straxt efter att de kommit till lägret.
 
 
Här är insidan av en barack. De var gjorda för att inhysa ca 300 intagna. Men många gånger fick över 2000 personer trängas och sova på samma yta.
 
Det var ett väldigt litet rum och 50 personer i denna barack hade känns fullt nog. Här är tio våningsängar inlagda och de upptog mer än halva rummet, så man kan bara föreställa sig hur det var med över 2000 personer i denna barack. Helt sjukt!
 
 
 
 
 
Usch, bara skylten Krematorium skrämmer mig! Gas kammaren var inte tillgänglig när vi var där på grund av restoration. Men i Mauthausen gasades 3455 personer ihjäl! 
 
 
 
Här är bilder på människor som blivit mördade. Helt sjuka bilder och många män hade blivit hängda vid toaletten med byxorna nere. Snaran hängde kvar runt halsen när de vart plåtade.
 
 
 
 
 
Här syns en trappa där fångarna var tvungna att bära tunga granitblock uppför trapporna till lägret. Dessa trappor kallades för "dödens trappa"
 
 
 
Detta är en minnespark till alla människor av olika nationaliteter och grupper som led, slet och dog på detta läger i Mauthausen. Parken upprättades 1949. Här är två bilder därifrån.
 
'
 
 
 
Jag vart verkligen påverkad av denna visit. Värt ett besök om man besöker Österrike. Lite svårt att få ner matsäcken med medhavda kanelbullar och sockerkaka. Kändes lite absurt att sitta i parken och mumsa när man vet vad som har pågått här.
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar