måndag 13 maj 2013

Självklarheten i att Tacka, men strunta i det!

 
Jag anser att det är en SJÄLVKLARHET att man säger "Tack för maten", både till vardags och när man är bortbjuden. Detta är något vi lär våra barn kontinuerligt genom att vara ett gott exempel själva. Att man tackar när man får något!
Vi alla kommer från olika bakgrund med olika uppfostran och jag respekterar det och förstår att alla kanske inte lägger vikt vid detta, men för mig handlar det om respekt!

Förskoleläraren som pratade med mig idag, kan bara tyska. Inte ett ord engelska, och hon skulle idag förklara en upprörande situation för mig idag!
Barnen hade fått fika och Nova tackade inte. Hon vägrade att hälsa på morgonen också! Hon undrade om vi kunde tala om för Nova hur viktigt detta är.
Personalen hade till och med gått och hämtat storasyster för att hon skulle tala om detta för Nova.
Men Nova satte armarna i kors och totalvägrade!


-Säg tack nu, Nova!!
Totalvägran...
Du Måste tacka!
Totalvägran... 

Jag berättade på knagglig tyska att: -Hon vet att man ska tacka och hälsa.
Hon GÖR det hemma och vet hur man ska bete sig. Men hon är i en trotsig period från och till nu.
Hon vill vara självständig, känna att hon är duktig och vara med och bestämma. Hon vill göra saker på sitt sätt och prövar sig fram. Så många gånger sätter hon sig emot, vad hon själv vet är rätt, för att pröva, vad händer nu, hur reagerar vuxna nu...
 
Jag vet ju att detta går över, och att detta inte är något att ta strid över.
Det är ju skillnad om barnet bits eller slår andra eller säger stygga saker. Då är det dags att ta "strid" för accepterat uppförande!
 
Nä, det gick inte för sig. -Du måste tala med din dotter så här kan hon INTE bete sig!!
Då sa jag att jag ska det och att jag tror det blir bättre. Hon har ju tackat samt hälsat förut på förskolan. Jag kände mig som ett barn som vart utskällt...
 
Hmm...jag undrar varför de gör så STOR sak av detta?
De vet väl som förskolepersonal hur barn fungerar utvecklingsmässigt?
 
Pratade i alla fall med Nova: -Varför tackar du inte när du får fika och varför hälsar du inte på personalen? De blir ledsna när du inte visar tacksamhet, och de skulle bli glada om du är lika duktig som du är hemma!
Nova lyssnade tålmodigt sedan sa hon: -Mamma jag vet att man ska tacka. Förlåt mig mamma, jag ska tacka nästa gång!
 
Jaha, inget mer med det...