måndag 8 april 2013

Påsken!

 
Lördagen innan påsklovet började, var hela familjen vid fotbollsplanen här i Leonding och spelade lite boll. Tre bollar hade vi med oss så att vi kunde skjuta mål på varandra. Riktigt kul och mycket skratt och svårt att sluta spela. Men det var det roliga, för på kvällen bröt vattenkopporna och febern ut på Emina.
 
Åh, vad jag önskar att jag hade kunna byta bort klådan och febern till mig istället. På några dagar hade hon över 200 koppor på vardera ben och sammanlagt över ca 1000 koppor på hela kroppen. De gick ihop så på vissa ställen att det bara var en stor massa. Hon hade koppor i ögonvitan och runt hela ögonen, i munnen, ja överallt. Usch, det är hemskt att se sitt barn lida så.
Alvedon och kylbalsam på hela kroppen hjälpte dock väldigt bra.  
 
 
 
På påsklovet kom barnens farmor och farfar och hälsade på i några dagar. Så roligt och mysigt att ha dem här i några dagar även om det kändes alldeles för kort.
Inför deras resa till oss hade vi bett dom att ta med alla möjliga varor från Sverige. Det jag saknar här är bland annat sirap, vaniljsocker, gröt, Råg Rut, Marabou choklad mm. (hade beställt Marabou med lakrits, gud så god den är!) 
 
 
De hade även en drös med böcker till mig och barnen som jag beställt hem till dem. De hade även med en del presenter så det var som rena julafton här hemma.
 
Ja, när det är påsk gör vi alltid ordning en Påsk buffé. Här på påskbordet är det potatisgratäng, lax på rucolabädd, skinka, prinskorv, fläskfilé, hemmagjorda köttbullar, kall sås, ägghalvor, kaviar, bröd/knäckebröd och grönsaker och faktiskt must från Sverige. Ja, i mitt huvud skulle vi haft mycket mera, men man ska ju laga maten också... Olika sorters sill var uteslutet!
 
 
Här i Österrike är det ingen som går påskakärring och våra barn var först lite besvikna över det, men när en skattkarta upptäcktes i brevlådan, (som påskharen hade lagt dit) var allt om Påskakärringar som bortglömt. Paketen var gömda ute i bastuhuset och barnen undrade hur påskharen egentligen hade kunnat komma in där utan nyckel. Hmmm....
I alla fall kunde både barn och vuxna hitta paket där inne, vilket verkade uppskattas av alla. Snäll påskhare den där... "Hen"

 
 På andra sidan skattkartan klistrade jag en annan karta över hur barnen skulle hitta skatten.
 
Ja, vad säger man ingen påsk utan  massor av godis. Sjukt mycket godis. Här är kaninen stoppad med chokladgodisar av märket Lindt. Men varför nöja sig med godis ifrån Österrike när man kan få det bästa av två världar. Vi hade givetvis beställt godis från vårt underbara godisland Sverige.
Så Svärföräldrarna hade givetvis packat resväskan full med fudge, dumlekolor, chokladrullar, center, bilpåsar mm.  Nu undrar jag om det överhuvudtaget fick med annat än pyjamasen hit ;)
 
 
 Dansande Nova, vårblommor och dukat för Påsk lunch
 
 
Barnen var överlyckliga. När farmor och farfar var här så blev det mycket lek tillsammans. Här med Monster High dockor. De nattade även barnen varje kväll. Vilken lycka för både barn, föräldrar och svärföräldrar.
 
 
 
 
 Japp, utflykter hann vi också med såklart. Nu var inte vädret det varmaste när de var här och det var ju lite tråkigt att vädergudarna skulle strejka precis då. Vi tog bilen och åkte till vackra Pöstlingberg, men eftersom Emina inte var så kry på grund av vattenkopporna så blev visiten ganska kort.
 
 
 
 
När man har besök så vill man ju gärna åka på lite sightseeing. Så vi tog givetvis med svärföräldrarna till Mauthausen. Vi började vid stan och med en lunch som givetvis var schnitzel. Inte så god men mättande. Jag gillar inte okryddad mat.
 


 
 
 I stan finns det mycket gamla och vackra byggnader som jag gick runt och plåtade.
 
 
 
Efter lunchen åkte vi vidare till Mauthausens bevarade koncentrationsläger från Andra Världskriget. Här ligger en vacker minnespark. Utsikten runt omkring är så vacker och det är ibland svårt att förstå vilka hemskheter som pågått här.
 
 
 
 

Det var mycket intressant att besöka denna plats och man får en klump i halsen som är svår att bli av med efter detta besök.
 
 
När svärföräldrarna åkt hem och lovet var slut ville vi göra något kul för barnen. Något som de uppskattar, så en utflykt till en närliggande djurpark fick det bli. Här i Österrike finns det djurparker lite överallt. På denna dock fanns det även en lekpark och kiosk. Här kunde man även köpa mat för att mata djuren om man ville.
 
Flickorna på väg in i djurparken

 
 
 När man är sjuk i vattenkoppor i Österrike måste barnen gå till läkaren för att få ett friskhetsintyg för att kunna börja förskolan igen. Efter läkarbesök så fick vi vänta ytterligare några dagar för att infektionsrisken att drabbas av en ny infektion var hög. Sagt och gjort, vi var hemma ytterligare en vecka, fast med friska barn. Så denna vecka åkte vi in och shoppade.
 
Här är det nya bakförkläden till barnen och nya formar till mig. Jag hade en sådan fin turkos bakform innan, men den bet hundarna sönder i Påsk.
 
 
 
Detta köp var ett måste.
 
 
 
 Ja, sedan har skor till mig och barnen införskaffas och nya hörlurar till båda barnen. Givetvis i ROSA!
 
 
 
 Ja, en Rosa jacka till mig! Så glad att jag hittade denna färglada jacka som tål vind och vatten bra!
 
 
 
Emina har lekt med dessa Monster High dockor ett tag. Men denna tjusiga docka vid namn Abby fick följa med Nova hem i helgen. Hon var superglad. Och av alla monsterdockor var hon helt bestämd att hon skulle ha just denna.
 

Idag var det första dagen som barnen började på förskolan efter två veckor hemma (lov och vattenkoppor). Efter en timme ringer personalen. Nova har fått vattenkoppor. Så ny kör vi igen!
God kväll!