måndag 14 januari 2013

Oväsentliga olikheter som får mig att småle och förundras lite, samt önska att någon kunde skicka hit lite varor från Sverige.

Matvaror!
Ja, letar du efter ett gott smör här i Österrike får man leta lääänge. Har tyvärr inte hittat något ännu eftersom inget smör innehåller något som helst salt, vilket gör att de smakar som margarin.

Korv, korv, korv... finns överallt men inte det jag vill ha. "- Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma, nått annat vill jag inte ha"
Nja, ingen falukorv här inte! Har inte hittat något bra pålägg heller ännu. Det gäller att nog att i fortsättningen beställa korv/ skinka osv över köttdisken. Lite spännande att pröva sig fram.


Kött
Kött av alla de slag tycker jag om och jag blir mycket glad när det är både bra och billigt! Men var fanns julskinkan vid jul? Vi hittade ingen! Tur att 2 julskinkor hade rymt från Sverige hem till oss!


Hundar!
Här springer hundarna omkring lösa överallt och hursomhelst. Vill du inte att din hund ska hälsa på någon annan hund, så ha ingen hund. Är du hundrädd, håll dig inne.


Det positiva för egen del är ju att hundar får vara med i stort sett överallt. Stort shoppingcenter, javisst, på restaurangen, javisst, på hotell, javisst. Visst ser jag fördelar med detta eftersom jag är hundägare men även mycket nackdelar.
Hundbajs ska vi ju inte ens tala om...ÖVERALLT ligger det skit. Ingen plockar upp och inga papperskorgar för ändamålet finns! Hur tänkte man här egentligen??? Jag bara undrar...

Fönster
Här behöver jag inte känna någon press att ha det fint i fönstret. Här drar man ner stålpersiennerna bara, inte mer med det...Det gör ALLA. (nästan alla) Svart, riktigt svart i alla fönster. Känns som ingen är hemma när man är ute och går de mörka timmarna på dygnet. Jag undrar bara varför? Är det för man eventuellt inte har 3 glasfönster och vill behålla värmen, eller vad? Vid jul lös inte en enda ljusstake eller stjärna i fönsterna. Allt var mörkt utom i Svenskarnas hus...


Ikea
Ja här sitter det damer och virkar och stickar lite var helst i affären. De har parkerat sina rumpor i sofforna och inne i köksavdelningen. Trevligt...ABSOLUT och väldigt roligt!! Statister, det måste de väl nästan vara? Någon som vet?







Så här var det här...

Vad har hänt här den senaste tiden. Vi har flyttat! Kan knappt förstå detta ännu. Så här såg det ut hemma med alla kartonger när det begav sig i november. Kartonger högt och lågt och mitt i detta kaos så hade vi födelsedagskalas/ avskedskalas.

 
Dagarna efter flytten bilade jag och Jimmy ner till Österrike medan barnen var kvar hos mor och farföräldrarna i två veckor. Det vart en jobbig tid utan barnen. Saknade barnen så det gjorde ont i hjärtat. På riktigt ont ända in i själen...Vilken jävla pina!
 
Men vi gjorde detta för att barnen skulle få en bra start i det nya huset. Utan en massa flyttkartonger och möbler högt och lågt. Jimmy och jag städade (jäkligt grisig flyttstädning var gjord) och målade och gjorde i ordning allt i det nya huset. Här är bilder på det så kallade urstädade kylskåpet, i det nya huset. Inte roligt att städa upp andras matrester.
 


 
Bilden här ovan är från stora tjejens rum. Här har vi målat en vägg vit sedan var önskemålen från stora tösen att resterande väggar skulle vara mörkblå och röda. Bilden nedan visar slutresultatet.
 

 
Sedan vart det äntligen dags för både barnen och hundar att äntligen komma hit, till deras nya hem i det nya landet. Barnen var spända av förväntan och vi med. Tankarna virvlade... Det skulle bli så fruktansvärt underbart och fantastiskt att äntligen få träffas efter så lång tid utan varann. Man undrade hur barnen skulle ta flytten. -Vad skulle de tycka om huset och deras nya rum. Hur skulle det gå att flyga utan oss osv...
Barnen flög hit med morfar  och det gick tydligen riktigt bra. Hundarna å andra sidan fick Jimmy hämta med bil så det var några bilvändor för min karl i snö och skitväder.
 
Barnen vart riktigt nöja över deras rum och det var som rena julafton att få visa dem huset och deras rum med alla deras saker färdigplacerade. Vi hade även lagt godisskålar i vardera rum så det vart en liten fest för barnen att hitta detta med.
 
     Eminas rum
   
    Eminas rum
 
 Novas rum. Även hon har valt sin väggfärg.
 
 
Så nu har vi bott här ett tag hela familjen och man börjar få en vardag här i Österrike. Så vi har firat vår första lucia och jul och Nyår här. Pappa och Anna -Lena var här under hela julen och under Nyår vilket gjorde att vi fick en mjukstart på flytten. Här kommer lite bilder på den gångna tiden.
 
     Jul i vårt nya hus
 
    Nova förbereder julskinkan
 
    Brödbak med barnen har ägt rum
 
    Tjejerna på julafton.
 
                                                          
    Julpussar mellan syskon
 
 
Nova väntar på paket från tomten och får fira sin första jul utomlands med morfar.
 
 
Klart att Jimmy var tomte... men en tysktalande sådan. Haha... barnen sa: Danke Schön när de fick paket. Ja, tacka måste man ju, så att tomten förstår.
 
 
På Nyårsafton var det fullt drag här. Tjejerna dansade och höll låda. Vi åt trerätters och drack goda viner köpa här i Österrike. Här är det dans på G...
 
Här är det förrätt framdukat på bordet och många tankar i huvudet om hur 2013 ska bli i detta land. Året avslutades med fyrverkeri. Då menar jag inte liiiite fyrverkeri. Hela jäkla Österrike trodde jag skulle smälla upp i raketer. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket fyrverkerier, någonsin, och allt upplevdes på våran baksida, utan att vi behövde lägga ut ett öre. Ett fantastiskt slut på året och nystart på det nya. Härligt!
 
Nu när vi är på plats och ett litet lugn börjar infinna sig i det nya livet så ska jag blogga så mycket jag bara kan. Hej svejs...